Friday 3 September 2010

Πέρσι στο Cardiff


Είδα για πρώτη φορά το όνομα U2 το 1982 στο PHENOMENON, ένα περιοδικό που έβγαζε τότε ο Μάκης Μηλάτος (δεν κράτησε και πολύ, αλλά ίσως να ήταν μπροστά από την εποχή του μια που χωριζόταν σε ενότητες - Μουσική, Κινηματογράφος, HI-FI, κτλ...). Τι περίεργο όνομα, σκέφτηκα...
Δεν το έψαξα παραπέρα. 1 1/2 χρόνο αργότερα διαβάζω στο ΠΟΠ+ΡΟΚ : "Ο Jim Kerr των Simple Minds, ανέβηκε στη σκηνή σε συναυλία των U2 και τραγούδησε μαζί με τον Bono το Gloria". Επειδή οι Simple Minds ήταν ένα από τα αγαπημένα μου συγκροτήματα εκείνη την εποχή και μια που μόλις είχε κυκλοφορήσει live δίσκος των U2, ο οποίος άρχιζε μάλιστα με το Gloria (U2 LIVE UNDER A BLOOD RED SKY), τον αγόρασα. The rest is, as they say, history...
Είχα την τύχη να δω τους Simple Minds το 2006 που ήρθαν στο Αθηνών Αρένα. Δεν μπόρεσα να πάω το 1997 στους U2 στη Θεσσαλονίκη γιατί ήμουν φαντάρος. Τελικά, πέρσι στο Cardiff της Ουαλίας τους είδα για πρώτη φορά. Και απόψε στο Ολυμπιακό Στάδιο, αν όλα πάνε καλά, θα τους δω για δεύτερη.

Από νωρίς το πρωί η πόλη ζούσε σε ρυθμούς U2

Η συναυλία έγινε στο Millennium Stadium του Cardiff που γιόρταζε τα 10 χρόνια του

Έπαιξαν όλα αυτά που περίμενα να ακούσω, κάποια που δεν τα περίμενα (Mysterious Ways, Stay - νόμιζα ότι δεν έπαιζαν πλέον τίποτε από το Zooropa - και το καλύτερο κομμάτι των U2 για live το Bad).




Αρκετά κομμάτια από το καινούργιο, κάτι που δεν με πείραξε, μια που το τελευταίο album το θεωρώ πάρα πολύ καλό, για την ακρίβεια, πρώτη φορά μου άρεσε τόσο πολύ καινούργιο album U2 από την εποχή του Achtung Baby και μετά.



Magnificent, Unknown Caller και το αγαπημένο μου ομώνυμο κομμάτι (No Line On The Horizon). Δεν με πολυενθουσίασε το I'll Go Crazy If I Don't Go Crazy Tonight, που ήταν και το επόμενο single, αλλά φαίνεται να μπήκε στο album τελευταια στιγμή (κάνω αυτή την υπόθεση μια και δεν υπάρχει στο φιλμάκι του Anton Corbijn στο DVD που συνοδεύει ορισμένες εκδόσεις του album). Πιο καλή επιλογή για single θα ήταν το No Line On The Horizon ή το Moment Of Surrender.
Highlights της βραδιάς η εισαγωγή του Desmond Tutu στο One και οι εθελοντές που περπάτησαν μπροστά στη σκηνή στο Walk On.

To encore ξεκίνησε με το Ultraviolet, και εκεί που νομίσαμε στο With Or Without You ότι είχαν τελειώσει όλα μιας και μας αποχαιρετήσανε και είχε πάει η ώρα 10 και μισή (το curfew), έπαιξαν και το Moment Of Surrender, ένα από τα καλύτερα του τελευταίου album.

Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, η σκηνή των 360 μοιρών δεν ήταν τοποθετημένη ακριβώς στο κέντρο

και παρόλο που και τα 4 μέλη της μπάντας μετακινούνταν σε όλο το πλάτος και το μήκος της (συν τις "γέφυρες¨), η περισσότερη δράση λάβαινε χώρα στο μπροστινό μέρος

Κάπως έτσι, με τη συναυλία στο Cardiff, τελείωσε η περσινή Ευρωπαϊκή περιοδεία των U2

Κατά τ'άλλα, πολύ ωραία πόλη το Cardiff, και με μεγάλη ευκολία στις μετακινήσεις, μια και σε απόσταση λίγων μέτρων μεταξύ τους βρίσκονταν ο σιδηροδρομικός σταθμός, το ξενοδοχείο μου και το Millennium Stadium.



Ήμουνα μάλιστα σε κεντρικό σημείο, όπου το βράδυ βγαίναν όλοι από τα clubs και τις pubs. Πηγαίναν τότε για το δικό τους αντίστοιχο βρώμικο και πετούσαν τα χαρτιά κάτω. Κάποια στιγμή πηγαίναν σπίτι τους και τότε... εμφανίζονταν οι γλάροι που προσγειώνονταν σαν κύριοι στον κεντρικό δρόμο της πόλης και αναλάμβαναν όλα τα πεταμένα αποφάγια. Έφευγαν, μόνο όταν εμφανίζονταν το πρωί τα οχήματα καθαριότητας του δήμου.

Αυτά λοιπόν είδα πέρσι στο Cardiff, για να δούμε τι θα δούμε και στο ΟΑΚΑ απόψε...



CARDIFF Setlist
Breathe
No Line On The Horizon
Get On Your Boots
Magnificent
Beautiful Day
Mysterious Ways
I Still Haven't Found What I'm Looking For
Stay
Unknown Caller
Unforgettable Fire
City of Blinding Lights
Vertigo
I'll Go Crazy If I Don't Go Crazy Tonight (Remix)
Sunday Bloody Sunday
Pride (In The Name of Love)
MLK
Walk On
Where The Streets Have No Name
One
Bad
--------
Ultraviolet
With Or Without You
Moment of Surrender

6 comments:

ephee said...

Μόνο στο Δουβλίνο θα ήθελα να είχα πάει, για τον εξής λόγο:

Bono is at a U2 concert in Dublin when he asks the audience for some quiet. Then in the silence, he starts to slowly clap his hands. Holding the audience in total silence, he says in to the microphone... "Every time I clap my hands, a child in Africa dies." A voice from near the front pierces the silence... "Well, f*cking stop clapping then!!"

Καλό κουράγιο ;)

ephee said...

Ωπ. sorry, Glaskow ήτανε!

PAP DX said...

@ephee
Super LOL!
ROFFL!
(Rolling on the f**king floor laughing)

ephee said...

Έλεος, μη μου εξηγείς το ROFFL, δε μιλάς με τη Jen, με το Roy μιλάς! ;)
Η φάση είναι ότι αυτό έχει κυκλοφορήσει γενικά στο νετ σαν ατάκα, αλλά ξέρω άνθρωπο που ΗΤΑΝ εκεί, και μου λεγε ότι γελάγανε ακόμα και οι U2!

PAP DX said...

@Ephee
Sorry, φοβήθηκα μη νομίσεις ότι πάτησα ένα extra F κατά λάθος!
(Όπως θα'χεις παρατηρήσει, συχνά πατάω ότι πλήκτρο να'ναι)

gogo said...

αντε καλα να περάσειςς, ελπίζω να μείνει μια αξέχαστη βραδιά και όχι φούσκα όπως ήταν η Μαντόνα!