Saturday 24 December 2011

Pyx Lax 360 No Sound World Tour


Όταν έχεις φέρει Rolling Stones, Μαντόνες, AC/DC και δεν συμμαζεύεται στο Ολυμπιακό Στάδιο, τότε το να οργανώσεις μια συναυλία Ελληνικού συγκροτήματος στον ίδιο χώρο είναι απλό πράγμα, έτσι δεν είναι; Σωστά; Wrong! που θα λεγαν και οι Depeche Mode. Η πολυδιαφημισμένη συναυλία-reunion των Πυξ Λαξ είχε αναγγελθεί από το προηγούμενο καλοκαίρι. Νοιώσαμε και μεις Ευρωπαίοι, "κοίτα βρε παιδί μου", είπαμε, "τα εισητήρια ξεκίνησαν να πωλούνται 10 μήνες πριν, όπως στο εξωτερικό! Τσκ τσκ τσκ!". Και βέβαια όταν έχει αναγγελθεί τόσο καιρό πριν φαντάζεται κανείς ότι υπάρχει και μπόλικος χρόνος για να προετοιμαστει, έτσι; Anyway, στην αρχή άλλαξε η τοποθέτηση της σκηνής από οριζόντια σε κάθετα. Λογικό αυτό μια και υπήρχε αυξημένη ζήτηση. Κάποια στιγμή τα πολυδιαφημισμένα "εισητήρια αρένας με μόνο 11 Ευρώ" (μπορεί να γίναμε Ευρωπαίοι, αλλά σκεφτόμαστε και την κρίση) εξαντλήθηκαν και έτσι αγοράσαμε κερκίδα (στο πάνω διάζωμα "για να βλέπουμε"). Με το που μπαίνουμε και καθόμαστε στη θύρα που έγραφε το εισητήριο ανακαλύψαμε ότι αποκλείεται να βλεπουμε γιατί οι θέσεις (20 Ευρώ, δημαδή ακριβότερες από τις "πολυδιαφημισμένες των 11") ήταν πίσω από τη σκηνή!!! Αρπαχτή και εκεί! Και ναι αγαπητοί μου διωργανωτές, το ξέρω πως και οι U2 πουλούσαν εισητήρια πίσω από τη σκηνή, αλλά εκείνη η σκηνή ήταν κυκλική και - κατά κάποιο τρόπο - περιστρεφόμενη. Ας μην γκρινιάξω όμως και γι αυτό, μια και το κυρίως πρόβλημα ήταν χειρότερο όπως θα δούμε παρακάτω. Τέλος πάντων, όταν είδαμε ότι δεν υπήρχε έλεγχος ανάμεσα στις θύρες και ότι οι θέσεις δεν ήταν αριθμημένες, μετακινηθήκαμε στις διπλανές θύρες, προς το κέντρο. "Έ, τώρα θα βλέπουμε" είπαμε. Που να φανταστούμε όμως ότι δεν θα ακούγαμε! Γιατί με το που ξεκινάει η συναυλία με το "Μοναξιά Μου Όλα", το μόνο που ακούγαμε ήταν ένα μπάσο. Το βιντεάκι το ποστάρω εδώ και θα δείτε ότι ο μόνος τρόπος που μπορεί να καταλάβει κάποιος ότι το τραγούδι είναι το "Μοναξιά Μου Όλα" είναι επειδή τραγουδάει και ο κόσμος.

Η όλη ηχητική εγκατάσταση για ολόκληρο στάδιο έμοιαζε να είναι (σχεδόν) μόνο 2 ηχεία, ένα στα αριστερά και ένα στα δεξιά της σκηνής. Για ολόκληρο στάδιο. Δεν υπήρχαν ηχεία στις κερκίδες όπως σε άλλες συναυλίες. Και μη μου πείτε ότι ίσως να μην το πήραν χαμπάρι εγκαίρως, γιατί το προηγούμενο βράδυ που γύριζα από το κλειστό και τον Roger Waters, τους άκουσα που έκαναν sound check. Και αν υπήρχαν και εγώ δεν τα είδα, τότε σίγουρα δεν λειτουργούσαν.

Αναγκαστήκαμε λοιπόν να κάνουμε ντου στην αρένα για να δούμε από εκεί τη συναυλία όπου ο ήχος ήταν υποφερτός. Πληρώσαμε 20 Ευρώ για να πάμε τελικά στις "θέσεις" των 11 Ευρώ! Δηλαδή με 11 Ευρώ βλέπεις και ακούς Πυξ Λαξ, αλλά με 20 δεν ακούς, αλλά και ούτε βλέπεις αν είσαι στην άκρη. Φαντάζομαι ότι αν αγοράζαμε εισητήρια πχ των 40 Ευρώ (δεν ξέρω αν υπήρχαν) θα μας κλειδώνανε στις τουαλέτες του ΟΑΚΑ. Όσο για τα "πολυδιαφημιζόμενα εισητήρια των 11 Ευρώ που εξαντλήθηκαν", ναι μεν εξαντλήθηκαν πολύ απλά γιατί δεν βγήκαν αρκετά. Πώς το καταλαβαίνουμε αυτό; Μα, αφού πάρα πολύς κόσμος από το πάνω διάζωμα έκανε ντου στην αρένα και παρόλα αυτά ΔΕΝ στριμωχτήκαμε καθόλου. Χωρέσαμε όλοι άνετα στη "sold out" αρένα. Ευτυχώς, αυτή ΔΕΝ ήταν η τελευταία συναυλία των Πυξ Λαξ, έγινε άλλη μία στο Terra Vibe με εισητήριο πάλι 11 ευρώ και πήγα και εκεί όπου ο ήχος ήταν μια χαρά.




Και το highlight της δεύτερης βραδιάς για μένα ήταν αυτό. Θέλησα να βγάλω μια φωτογραφία. Πατάω το κουμπί της μηχανής και συνηδειτοποιώ ότι είναι γυρισμένη στο βίντεο. Οπότε 2 δευτερόλεπτα μετά το ξαναπατάω. Μέσα σ'αυτά τα 2 δευτερόλεπτα ο Φίλιππος Πλιάτσικας είχε προλάβει να δηλώσει τα παρακάτω.

Εντάξει, Ελληνικό ροκ δεν είναι οι Πυξ Λαξ, Ελληνικό ροκ είναι μάλλον τα Ξύλινα Σπαθιά και οι Τρύπες, είναι όμως συγκρότημα και δεν υπάρχουν πολλά στο δικό τους μουσικό είδος.



Προσέξτε ότι χρησιμοποιώ παρόντα χρόνο γιατί εγώ δεν το πιστεύω ότι (ξανα)διαλύθηκαν. Και επειδή σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να ακούγεςται και η αντίθετη άποψη, διαβάστε και αυτό



2 comments:

ephee said...

Πατάω κι εγώ να διαβάσω, και μου βγάζει εμένα.. Εύγε, το'χα ξεχάσει τελείως.
Εκεί που γράφεις πως για 40 ευρώ παίζει να σας κλείδωναν στις τουαλέτες, βρήκα τον εαυτό μου. Θα τα έδινα για να ΜΗΝ τους ακούσω :)

PAP DX said...

Γι αυτό και τότε που το είχες ποστάρει σου είχα ζητήσει άδεια για να βάλω link. Απλά δεν περίμενα ότι θα μου έπαιρνε τόοοσο καιρό για να γράψω το δικό μου post!