Sunday, 4 March 2012

Bring On Your Wrecking Ball


Την Τρίτη 6 Μαρτίου κυκλοφορεί το καινούργιο album του Bruce Springsteen "Wrecking Ball". Έχοντας ακούσει ήδη το album εδώ και 2 εβδομάδες και παρατηρώντας ότι ήδη έχουν δημοσιευτεί κριτικές γι αυτό όχι μόνο σε επίσημες ιστοσελίδες αλλά και σε blogs απλών fans, είπα να προσθέσω και τη δικιά μου εδώ. Κάτι πολύ χρήσιμο για όσους διαβάζουν αυτό το blog μια που αυτό το καλοκαίρι, αν όλα πάνε καλά, αυτό το blog θα έχει πολύ Springsteen. Πάρα πολύ Springsteen.
Πρώτα απ'όλα λίγη προϊστορία. Ο τίτλος "Wrecking Ball" δεν είναι άγνωστος στους fans του Bruce Springsteen. Το ομώνυμο τραγούδι το πρωτοπαρουσίασε live το 2009 στις συναυλίες που έδωσε στο Giants Stadium στη Νέα Υόρκη λίγο πριν το κατεδαφίσουν. Και σ'αυτό το γεγονός αναφέρεται και το τραγούδι, στην κατεδάφιση δηλαδή του σταδίου.


Λίγο αργότερα, αυτή η live εκτέλεση από το Giants Stadium, κυκλοφόρησε και σε 10ιντσο single βινυλίου για την Record Store Day του 2010

Τον περασμένο Νοέμβριο ανακοινώθηκε η καινούργια περιοδεία για το φετινό καλοκαίρι και ότι θα υπάρξει καινούργιο album το οποίο "δεν ήταν ακόμα έτοιμο".
Τελικά τον Ιανουάριο που μας πέρασε ανακοινώνεται το καινούργιο album και κυκλοφορεί το πρώτο single (σε download μόνο δυστυχώς) με τίτλο "We Take Care Of Our Own"

Αυτό είναι και το τραγούδι με το οποίο ξεκινάει το album.



Πολλοί θα θεωρήσουν, από τον τίτλο ίσως και μόνο, ότι είναι άλλο ένα κομμάτι που μιλάει για το "μεγαλείο της Αμερικής". Είναι οι ίδιοι που παρανόησαν το νόημα του Born In The USA 28 χρόνια πριν, νομίζοντας ότι εννοούσε "τι ωραίο που είναι να έχεις γεννηθεί Αμερικάνος", με πρώτο και καλύτερο τον τότε πρόεδρό τους τον Ronald Reagan, ο οποίος μάλιστα ήθελε να το χρησιμοποιήσει και στη προεκλογική του εκστρατεία. Κανείς δεν έκανε τον κόπο να διαβάσει τους στίχους. Ακόμα και εγώ νοιώθω λίγο άβολα να ακούω αυτό το κομμάτι πλέον (το έπαιξε ως request στο Udine το 2009) και προτιμώ την ακουστική εκτέλεση, μόνο με μια κιθάρα που υπάρχει στο Tracks. Έτσι λοιπόν και στο We Take Care Of Our Own, το μύνημα ότι "φροντίζουμε τους δικούς μας" συνοδεύεται με ειρωνικές αναφορές στον τυφώνα Katrina, όπου ξέρουμε όλοι πόσο τους φρόντισε η τότε κυβέρνηση τους δικούς της ανθρώπους πάντα. Γίνεται λοιπόν σαφές, από το πρώτο κιόλας κομμάτι του album, αυτό που είχε γραφτεί σε διάφορες ιστοσελίδες, πριν καν εμφανιστεί: ότι αυτό είναι το πιο "θυμωμένο" album που έγραψε ποτέ. Πολλοί μάλιστα συμπατριώτες μου δήλωσαν ότι παρόλο που όλοι ξέρουμε ότι το έγραψε για την κατάσταση στην Αμερική μετά την κρίση, θα μπορούσε κάλλιστα να το είχε γράψει για την Ελλάδα.
Κάτι που γίνεται φανερό και στο επόμενο κομμάτι "Easy Money". Όπου πολλοί απλά ο ήρωας του τραγουδιού, καθώς βρίσκεται ο ίδιος σε απόγνωση χωρίς εισόδημα και βλέποντας τους πλούσιους να μην στερούνται το δικό τους και να "κλέβουν" τους υπόλοιπους αλλά παρ'όλα αυτά να είναι νόμιμοι, αποφασίζει να αποκτήσει κι αυτός λιγα χρήματα για τον εαυτό του με τον εύκολο τρόπο: Κλεβοντας
There’s nothing to it mister, you won’t hear a sound
When your whole world comes tumbling down
And all them fat cats they just think it’s funny
I’m going on the town now looking for easy money
.
Και στην περίπτωση που ακόμα αμφιβάλλουμε μας το διευκρινίζει στους επόμενους 2 στίχους:
I got a Smith & Wesson .38
I got a hellfire burning and I got me a taste

Παρόμοιο το θέμα και στο επόμενο κομμάτι, Shackled And Drawn, όπου μας θυμίζει ότι όλα γίνονται όχι για να σωθούμε εμείς, αλλά οι τραπεζίτες (σας θυμίζει κάτι)
Gambling man rolls the dice, working man pays the bills
It's still fat and easy up on bankers hill
Up on bankers hill the party's going strong
Down here below we're shackled and drawn
Συνέχεια με το Jack Of All Trades, όπου εδώ ο ήρωας δείχνει να παραιτείται κάπως από τη ζωή, με την έννοια του ότι σκέπτεται περίπου στο στυλ "Δεν μπορώ να βρω δουλειά, τι να κάνουμε, θα κάνω ότιδήποτε βρω και κάπως θα τα καταφέρουμε"
I’ll take the work that God provides
I’m a Jack of all trades, honey, we’ll be alright
Και πάνω που είμαστε έτοιμοι να του φωνάξουμε "Τι είναι αυτά, δεν μπορείς να τα δέχεσαι όλα αυτά με κατεβασμένα τα χέρια" μας πετάει ένα
If I had me a gun, I’d find the bastards and shoot ‘em on sight
και συνειδητοποιούμε πλέον ότι ο Boss τα'χει παρει στο κρανίο. Για να σε βοηθήσω Bruce. Καθώς θα βγαίνεις από το Ελ.Βενιζέλος, πάρε το μετρό (μπλε γραμμή) και κατέβα στη στάση Syntagma. Μόλις βγεις κοίτα πίσω σου, εκείνο το μεγάλο το κτίριο το βλέπεις; Εκεί βρίσκονται αυτοί που ψάχνεις!
Συνέχεια στο ιδιο μοτίβο με το Death To My Hometown, όπου περιγράφει πως αυτοί (ξέρετε ποιοι) έφεραν την καταστροφή χωρίς να πέσει ούτε μια σφαίρα:
No shells ripped the evening sky, no cities burning down
No armies stormed the shores for which we’d die
No dictators were crowned
I awoke from a quite night, I never heard a sound
Marauders raided in the dark and brought death to my hometown, boys
Death to my hometown
They destroyed our families’ factories and they took our homes
They left our bodies on the plains, the vultures picked our bones
So listen up, my sonny boy, be ready for when they come
For they’ll be returning sure as the rising sun
Now get yourself a song to sing and sing it ’til you’re done
Yeah, sing it hard and sing it well
Send the robber barons straight to hell
The greedy thieves who came around
And ate the flesh of everything they found
Whose crimes have gone unpunished now
Who walk the streets as free men now

Συνέχεια με το This Depression όπου τα πράγματα καλμάρουν λίγο καθώς μας δηλώνει πως μέσα σ'αυτή τη κρίση έχει ανάγκη την αγάπη της καλής του.
Ακολουθεί το Wrecking Ball, το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου το οποίο αποκτά επιτέλους τη studio εκτέλεσή του. Εξακολουθώ να προτιμώ τη live, αλλά αυτό ισχύει για όλα τα κομμάτια του Springsteen.
Το You've Got It που έρχεται μετά είναι καθαρά ερωτικό τραγούδι:
No one ever found it, ain't no school ever taught it
No one ever made it, ain't no one ever bought it
Baby you've got it, baby you've got it
Come on and give it to me

Απλά πράγματα. Αν και πολλοί βλέπουν εξουαλικά υποννοούμενα πίσω από αυτούς τους στίχους. Όπως το βλέπει ο καθένας...
Συνέχει με Rocky Ground που για πολλούς είναι το καλύτερο κομμάτι του album, ίσως γιατί από πλευράς μουσικής είναι τελείως διαφορετικό από ότι μας έχει συνηθίσει μέχρι τώρα ο Bruce. Μέχρι και ραπ έχει μέσα (όχι πάντως από τον ίδιο!)
Το επόμενο κομμάτι Land Of Hope And Dreams δεν είναι καινούργιο. Το ξέρουμε εδώ και 12 χρόνια μια και το πρωτόπαιξε στη Reunion Tour που ξεκίνησε το 1999 και υπάρχει και στο Live In New York City που κυκλοφόρησε το 2001. Αποκτάει και αυτό την studio εκτέλεσή του επιτέλους μετά από τόσα χρόνια, αλλά έχει μια ιδιαίτερη σημασία. Είναι αφιερωμένο στον Clarence Clemons, τον σαξοφωνίστα της μπάντας του Bruce (E Street Band) που πέθανε πέρσι. Δυστυχώς τα τελευταία 2 album του Springsteen είχαν στο τέλος από ένα κομμάτι αφιερωμένο σε κάποιον συνεργάτη του που χάθηκε πρόωρα. Στο Magic υπήρχε to Terry's Song (έστω και uncredited μια που δεν αναφερόταν πουθενά στη θήκη του CD) για τον Terry Magovern (personal assistance του Bruce από το 1987, αλλά γνωρίζονταν από το 1972) και στο Working On A Dream υπήρχε το The Last Carnival αφιερωμένο στον Danny Federici, οργανίστα της E Street Band. Στην περίπτωση του Clarence Clemons όμως, γνωστου και ως "The Big Man", έχουμε κάτι πρωτόγνωρο: Μπορεί ο Bruce να μην έγραψε ένα κομμάτι γι αυτόν και να του αφιέρωσε ένα παλιότερο, παίζει ο ίδιος όμως στο κομμάτι που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του (ακούστε προσεκτικά το σόλο σαξόφωνο στο κομμάτι).



Και το album κλείνει με το We Are Alive, όπου περπατώντας σε ένα νεκροταφείο, ο ήρωάς μας ακούει τα φαντάσματα των απεργών του παρελθόντος να έρχονται στη ζωή και να του διηγούνται την ιστορία τους.
Θα κυκλοφορήσει και μία special edition του album με δύο έξτρα κομμάτια:
Το πρώτο είναι το Swallowed Up (In The Belly Of The Whale).
To δεύτερο είναι άλλο ένα γνωστό από τις συναυλίες του παρελθόντος και έχει ήδη κυκλοφορήσει σε live εκτέλεση στο "We Shall Overcome : The Seeger Sessions" το 2006. Άλλο ένα παλιότερο κομμάτι λοιπόν που αποκτάει εδώ τη studio εκτέλεσή του μετά από χρόνια.



Τέλος, να ολοκληρώσω μιλώντας λίγο για τη μουσική:
Κατηγορήθηκε ο Springsteen σ'αυτό το album για την παραγωγή του Ron Aniello και τα "καινούργια στοιχεία" (για ένα album του Springsteen) που εισάγει σ'αυτό:
Επειδή εγώ έχω ηλεκτρονικά ακούσματα (όσοι δεν ξέρετε τα μουσικά γούστα μου δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά σ'αυτό το blog), δεν με ενοχλούν τα ηλεκτρονικά drums, οι λούπες, τα beats κτλ. Δεν είναι κακό να βάζει καινούργια στοιχεία στη μουσική του. Εάν για παράδειγμα παράταγε τις κιθάρες και όλα τα υπόλοιπα όργανα και έπαιζε μόνο με synthesizers τότε ναι, θα μπορούσαμε να τον κατηγορήσουμε ότι το γύρισε στο electro-pop. Μόνο το Land Of Hope And Dreams με ξένισε, ίσως γιατί το κομμάτι το ξέρουμε ήδη, επειδή έχει βάλει ένα ηλεκτρονικό beat στην αρχή και στο τέλος για λίγα δευτερόλεπτα το οποίο δεν δείχνει να κολλάει πουθενά. Έστω. Τα καινούργια στοιχεία στη μουσική του δεν είναι κάτι κακό, αντιθέτως, ίσως έτσι μπορέσει να προσελκύσει και ένα νεώτερο κοινό που θα έπρεπε να ακούσει το μήνυμα που θέλει να περάσει. Να θυμήσω εδώ ότι το 1978 οι Rolling Stones κυκλοφόρησαν το Miss You και όλοι οι σκληροπυρηνικοί ροκάδες (ειδικά εδώ στην Ελλάδα με μπροστάρη τον Πητ Κωνσταντέα) κόντεψαν να τους σταυρώσουν γιατί το κομμάτι ήταν - άκουσον, άκουσον - disco. 34 χρόνια μετά το κομμάτι αυτό θεωρείται κλασσικό. Και επίσης πρέπει να παρατηρήσουμε ότι συγκεντρώνονται κυρίως στα πρώτα πέντε κομμάτια του album. Ίσως ο Bruce να σκέφτεται ακόμα με τη λογική του βινυλίου. Δηλαδή αυτά τα πέντε πρώτα κομμάτια θα ήταν η Α πλευρά του δίσκου και τα υπόλοιπα η δεύτερη. Πάντως το Wrecking Ball θα κυκλοφορήσει σε βινύλιο, αλλά θα είναι διπλός δίσκος οπότε ο συγκεκριμένος διαχωρισμός θα γίνει ίσως μεταξύ πρώτου και δεύτερου δίσκου.
Αυτά προς το παρόν, το album κυκλοφορεί στις 6 Μαρτίου όπως είπαμε και μετά περιμένουμε την παγκόσμια περιδεία. Meet us out in the street, Bruce!

2 comments:

  1. ΠΟλύ ωράιο κειμένο.
    Μακράν το highlight:
    "Για να σε βοηθήσω Bruce. Καθώς θα βγαίνεις από το Ελ.Βενιζέλος, πάρε το μετρό (μπλε γραμμή) και κατέβα στη στάση Syntagma. Μόλις βγεις κοίτα πίσω σου, εκείνο το μεγάλο το κτίριο το βλέπεις; Εκεί βρίσκονται αυτοί που ψάχνεις!"

    Θα διαφωνήσω όμως κάθετα εδώ:
    "Συνέχεια με το This Depression όπου τα πράγματα καλμάρουν λίγο καθώς μας δηλώνει πως μέσα σ'αυτή τη κρίση έχει ανάγκη την αγάπη της καλής του."

    Εγώ πιστεύω πως εδώ τα πράγματα όχι μόνο δεν καλμάρουν αλλά χειροτερεύουν. Δεν υπάρχει πια η ελπίδα και οι σκέψεις που παρουσιάζονται στα προηγούμενα τραγούδια (Easy Money...Jack:we'll be alright)καταργούνται. Το μόνο που μένει είναι η αγάπη. Το πιο καταθληπτικό τραγούδι του δίσκου.

    ReplyDelete
  2. Πολύ ωραία παρουσίαση, ευχαριστούμε. Θα ήθελα να σου ζητήσω την άδεια να το αναδημοσίευσω σε ιστοσελίδα που κατά καιρούς γράφω άρθρα.
    Peter4run.

    ReplyDelete