Thursday 21 October 2010

Jethro Tull στο Terra Vibe


Τους Jethro Tull τους θυμάμαι από πιτσιρίκι. Μιλάμε για πολύ πιτσιρίκι. Πριν καν αρχίσω να διαβάζω ΠΟΠ ΚΑΙ ΡΟΚ. Φωτογραφίες των εξωφύλλων των δίσκων τους Heavy Horses, Aqualung και Thick As A Brick είχα δει στο εσώφυλλο του Saturday Night Fever (από κάπου πρέπει να ξεκινήσει κανείς) όπου η τότε Phonogram (μετέπειτα Polygram και τώρα πια Universal) διαφήμιζε τους υπόλοιπους δίσκους της.


Θεωρούνταν από τους πρωτοπόρους του progressive rock που όλοι οι Έλληνες "σοβαροί" ροκάδες άκουγαν στα seventies αν και οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι μόνο ένας από τους δίσκους τους ανήκει στο συγκεκριμένο μουσικό είδος. Στον αντίποδα υπήρχαν οι καρεκλάδες που άκουγαν φυσικά disco και βέβαια τα πανκιά. (Για τους Έλληνες - ο Θεός να τους κάνει - punks εκείνης της εποχής τί να πει κανείς, τα έχει πει καλύτερα η ephee, εδώ.)
Βεβαίως οι Jethro Tull είχαν και μια ιδιομορφία! Ο τραγουδιστής τους, ο Ian Anderson, έπαιζε φλαόυτο! Και στον Έλληνα πάντα έκανε κλικ ένα φαινομενικά αταίριαστο μουσικό όργανο σε ένα ροκ συγκρότημα. (Θυμηθείτε τους City με το βιολί και τους Street Boys με το ακκορντεόν και το Some Folks)

Λοιπόν, στο Terra Vibe, ο κόσμος δεν ήταν πολύς και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η μουσική των Jethro Tull δεν ενδείκνυται για χοροπήδημα, έκανε τους διοργανωτές να φέρουν τη σκηνή πιο ψηλά και ο χώρος των VIP εισητηρίων να έχει διαμορφωθεί με καθίσματα σαν θέατρο. Και στα απλά εισητήρια όμως, στο χώρο των ορθίων που ήμουν λι εγώ υπήρχε εξαιρετική ορατότητα. Πολύ καλή και η συναυλία με τον Ian Anderson να παίζει συχνά το φλάουτο στη χαρακτηριστική του στάση (με το ένα πόδι ψηλά) καθώς και όλα τα κομμάτια τους που είναι δημοφιλή στην Ελλάδα (Thick As A Brick, Aqualung, Locomotive Breath)


Φυσικά δεν ήταν η πρώτη φορά που ήρθαν στην Ελλάδα. θυμάμαι ότι είχαν έρθει πριν απο μερικά χρόνια στον Λυκαβηττό και δεν είχα πάει οπότε η φετινή ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να τους δω επιτέλους.

Setlist:
Nothing Is Easy
Beggar's Farm
Life Is A Long Song
Serenade To A Cuckoo (Rahsaan Roland Kirk cover)
A New Day Yesterday
Back To The Family
Thick as a Brick
Hare In The Wine Cup
A Change Of Horses
Cross-Eyed Mary
Farm on the Freeway
Dharma For One
My God
Aqualung
Encore:
Locomotive Breath

No comments: